Co potrzeba.?
* 450 g mąki
* pół szklanki cukru
* 1 łyżka cukry waniliowego
* 275g masła
* 5 żółtek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 6 jabłek
* 1 łyżka cynamonu
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 5 białek
* półtorej szklanki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 minut.
Jabłka obieramy i blendujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier (powoli) i mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. 2/3 ciasta wyjmujemy z zamrażalki układamy na spodzie blaszki. Pieczemy 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie dodajemy przygotowane jabłka, bezę oraz pokruszoną resztę ciasta. Pieczemy 40 minut.
0 komentarze :