Jak już kiedyś wspominałam, przekonałam się do szpinaku. Nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Poz...

# 41 Smak dnia - szpinakowe smoothie

By | 10:52 Leave a Comment
Jak już kiedyś wspominałam, przekonałam się do szpinaku. Nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Poza faktem, że non stop piję Pepsi i nie mogę sobie z tym poradzić to staram się zdrowo gotować.

Szpinak jest nie tylko źródłem beta-karoteny, witaminy C oraz luteiny ale również magnezu, który w połączeniu z potasem reguluje pracę serca.Szczególnie polecany jest osobom, które żyją w dużym stresie, ponieważ ma duży wpływ  na funkcjonowanie układu nerwowego, wykazując właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. Ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. 

Nie wiem czy wiedzieliście, że po raz pierwszy kwas foliowy wykryto właśnie w szpinaku. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy  zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.

Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm. 


Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że zmiksujemy liście szpinaku z jabłkiem i pomarańcza. 

Szpinakowe smoothie.

Co potrzeba.? 

* jabłko
* pomarańcza
* duża garść szpinaku

Sposób przygotowania:

Przepis jest bardzo prosty. Umyć szpinak i wysuszyć. Pomarańczę oraz jabłko obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera. 


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :