Jak już kiedyś wspominałam, przekonałam się do szpinaku.
Nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze.
Poza faktem, że non stop piję Pepsi i nie mogę sobie z tym poradzić to staram
się zdrowo gotować.
Szpinak jest nie tylko źródłem beta-karoteny, witaminy C oraz luteiny ale również magnezu, który w połączeniu z potasem reguluje pracę serca.Szczególnie polecany jest osobom, które żyją w dużym stresie, ponieważ ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, wykazując właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. Ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą.
Nie wiem czy wiedzieliście, że po raz pierwszy kwas foliowy wykryto właśnie w szpinaku. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto
chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę
K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające
cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.
Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w
nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów
oraz przyśpieszają metabolizm.
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że zmiksujemy liście szpinaku z jabłkiem i pomarańcza.
Szpinakowe smoothie.
Co potrzeba.?
* jabłko
* pomarańcza
* duża garść szpinaku
Sposób przygotowania:
Przepis jest bardzo prosty. Umyć szpinak i wysuszyć. Pomarańczę oraz jabłko obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera.
0 komentarze :