12:20
Co potrzeba.?
* kostka margaryny Kasia
* szklanki startej marchewki
* 4 białka
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* bułka tarta (do posypania)
* cukier puder lub czekolada płynna
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce (cienkie lub grube oczka, zależy jak kto lubi). 200g margaryny Kasi rozpuścić w rondelku i ostudzić. Białka zmiksować z cukrem, tak aby był puch. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Wymieszać i dodać odsączoną marchewkę. Powoli wlać ostudzoną margarynę i wszystko dokładnie zmiksować. Foremkę na ciasto wysmarować resztką Kasi i posypać bułką tartą.
Piec 45 min w 180 stopniach.
Na koniec można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
#15 Smak dnia - ciasto marchewkowe
By
Little swallow photography
|
12:20
Leave a Comment
Co potrzeba.?
* kostka margaryny Kasia
* szklanki startej marchewki
* 4 białka
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* bułka tarta (do posypania)
* cukier puder lub czekolada płynna
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce (cienkie lub grube oczka, zależy jak kto lubi). 200g margaryny Kasi rozpuścić w rondelku i ostudzić. Białka zmiksować z cukrem, tak aby był puch. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Wymieszać i dodać odsączoną marchewkę. Powoli wlać ostudzoną margarynę i wszystko dokładnie zmiksować. Foremkę na ciasto wysmarować resztką Kasi i posypać bułką tartą.
Piec 45 min w 180 stopniach.
Na koniec można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
0 komentarze :