Co potrzeba.?
270g mąki pszennej
160g masła
5 jajek
odrobina soli
łosoś wędzony
2 gruszki
ser camembert
liście bazylii
70 ml śmietany 30%
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Masło zagniatamy z mąką i dodajemy jedno jajko. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je. Przekładamy do formy na tartę. Widelcem dziurkujemy spód i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Warto położyć coś cięższego, aby ciasto nie rosło, np. jabłka. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 15 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie.
Ser camembert miksujemy z 4 jajkami i śmietanką. Łososia i gruszkę kroimy w plastry.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i zalewamy połową nadzienia. Następnie układamy gruszki, łososia i bazylię. Wszystko polewamy resztą nadzienia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przyozdabiamy bazylią.
0 komentarze :