Ale wstyd.! Ostatni raz podzieliłam się z Wami swoimi wypiekami w lipcu.! Już się poprawiam i zaległości nadganiam. Zapraszam tym razem na q...

# 38 Smak dnia - quiche z gruszką

By | 15:11 Leave a Comment
Ale wstyd.! Ostatni raz podzieliłam się z Wami swoimi wypiekami w lipcu.! Już się poprawiam i zaległości nadganiam. Zapraszam tym razem na quiche. 





Co potrzeba.? 

270g mąki pszennej
160g masła
5 jajek
odrobina soli
łosoś wędzony
2 gruszki
ser camembert
liście bazylii
70 ml śmietany 30%


Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Masło zagniatamy z mąką i dodajemy jedno jajko. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je. Przekładamy do formy na tartę. Widelcem dziurkujemy spód i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Warto położyć coś cięższego, aby ciasto nie rosło, np. jabłka. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 15 minut. 

W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie. 
Ser camembert miksujemy z 4 jajkami i śmietanką. Łososia i gruszkę kroimy w plastry. 
Wyciągamy ciasto z piekarnika i zalewamy połową nadzienia. Następnie układamy gruszki, łososia i bazylię. Wszystko polewamy resztą nadzienia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przyozdabiamy bazylią. 






Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :