Co potrzeba.? (na 4 osoby)
* 1kg pieczarek
* 1 papryka zielona lub żółta
* 1 papryka czerwona
* 2 pomidory (mogą być koktajlowe, wtedy więcej)
* duży por
* ok 1kg świeżego łososia
* sos sojowy
* koperek
* śmietana duża 18%
* przyprawy: Vegeta, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia wkładamy do miski i polewamy go dużą ilością sosu sojowego oraz posypujemy dużą ilością koperku. Przyprawiamy Vegetą, pieprzem i solą. Wkładamy na min. 2h do lodówki. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: pieczarki, por, papryka, pomidory. Na koniec kładziemy łososia i resztą sosu polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez 40min w 180 stopniach. Po tych 40 stu minutach wyciągamy i obficie nakładamy na łososia śmietanę. Wszystko zapiekamy przez 10 min w 180 stopniach.
Tutaj wersja dla mnie bez koperku ;)
0 komentarze :